Montaj instalatii electrice
1. Cum se planifică și se instalează o instalație electrică?
– La casă nouă, instalația electrică se planifică încă din stadiul de construcție, printr-o colaborare între inginerul constructor, inginerul specializat în instalații și arhitect.
– În cazul unui apartament vechi, reconfigurarea instalației electrice este necesară, pentru că numeroasele electronice și electrocasnice de azi presupun alte nevoi de consum decât cu zeci de ani în urmă. Înainte de toate, se va dezafecta instalația veche (debranșarea de la panoul electric, înlăturarea cablurilor vechi).
– Instalația electrică planifică pe termen lung punctele de alimentare, circuitele electrice, locul și puterea prizelor, numărul și locul corpurilor de iluminat fixe, astfel încât să facă față cerințelor familiei tale.
– Un principiu bun este să gândești în perspectivă – instalația electrică să permită adăugiri în funcție de nevoile viitoare.
2. Planificarea în sine a rețelelor (schema instalației electrice) va presupune:
– Să stabilești cu specialiștii de câte prize, întrerupătoare și corpuri de iluminat ai nevoie în fiecare încăpere. Asigură-te că ai măcar două prize în fiecare dormitor și cel puțin o priză în baie. În camera de zi și bucătărie, e bine să prevezi mai multe prize (4 – 6 prize), după ce ai stabilit zonele de funcționalitate. O bună planificare în acest stadiu te scutește de prelungitoarele inestetice mai târziu.
– Să evaluezi unde vei amplasa diversele aparate (ex: mașina de spălat, în bucătărie sau în baie) pentru a configura locul prizelor ca atare;
– Să definești consumatorii (toate aparatele electrice și sursele de lumină) și să vezi dacă anumite dispozitive au nevoi speciale de consum (ex: cuptoare și plite electrice, calorifere, cadă tip Jacuzzi). Electrocasnicele mari, precum frigiderul și mașina de spălat, e bine să aibă fiecare o priză individuală și un circuit separat, ca să eviți suprasolicitarea rețelei electrice și incidentele. Cele mici, sub 2KW, ca aspiratorul, hota, filtrul de cafea, televizorul, pot să funcționeze pe același circuit. Pe un singur circuit pot fi conectate maximum zece prize sau corpuri de iluminat. În funcție de aceste necesități, calibrul cablurilor conductoare de cupru care vor fi folosite la instalație diferă; în general, se aleg cabluri de 1.5 mm2 pentru circuitele destinate corpurilor de iluminat și 2.5 mm2 pentru circuitele de prize. Această etapă, a dimensionării rețelei electrice trebuie tratată foarte atent, pentru a preveni incidentele, dar și un consum exagerat de curent.
– Să stabilești locul corpurilor de iluminat, înălțimea la care se montează, nivelul de iluminare;
– Să stabilești locul tabloului de distribuție;
– Să stabilești locul duzelor de ramificație în zone ferite de umezeală, departe de instalațiile sanitare, dar ușor accesibile în cazul în care vor fi necesare intervenții la instalația electrică.
– După faza de planificare, urmează partea cea mai neplăcută: spargerea pereților, pentru șanțurile prin care trec viitoarele trasee de cabluri. Ulterior, se prind cablurile pe pereți, se cablează curenți slabi, se instalează dozele, se fac conexiunile electrice în doze.
– În final, se montează noul tablou electric, prizele, întrerupătoarele și corpurile de iluminat.
*Un alt detaliu relevant, dacă locuiești la bloc: procesul de înlocuire al instalației electrice implică un nivel ridicat de zgomot. Organizează atent orele de lucru, pentru a respecta orele de odihnă și a ocoli o amendă.
3. Cât costă realizarea sau schimbarea instalației electrice?
– Când vine vorba de costuri, datele variază mult în funcție de felul locuinței (casă, apartament), suprafața sa și nevoile particulare ale familiei tale.
– Mai multe prize și corpuri de iluminat înseamnă mai multe materiale de cumpărat și un volum de muncă mai mare din partea electricianului.
– Pe lângă costurile cu manoperă și principalele componente (panou, doze, prize, întrerupătoare, materiale izolatoare), ia în considerare și costurile pentru materiale auxiliare, precum cablurile conductoare, canalele pentru cabluri, șuruburi, dibluri s.a.
– Pe toate acestea le vei alege bineînțeles, după îndrumarea specialiștilor.
– Măsuri de siguranță pentru lucrul la instalația electrică
– Poate că știi deja, însă orice instalație electrică trebuie să aibă neapărat împământare. Insistăm pe acest aspect, pentru că o instalație electrică cu împământare previne apariția scurtcircuitelor ce pot escalada în incendii și îți protejează casa, familia și echipamentele electrice de efectele descărcărilor electrice.
4. Verificarea și revizia instalației electrice
– O instalație electrică bine proiectată și montată ar trebui să funcționeze bine câțiva zeci de ani, însă în acest interval nu sunt excluse avariile, ca să nu mai vorbim de uzura firească a materialelor.
– Orice instalație electrică necesită o verificare periodică, pentru a evalua circuitele și împământarea și a preîntâmpina șocurile electrice și căderile de tensiune.
– Specialiștii apelează la mai multe teste, precum rezistența de izolație, continuitatea conductorilor, măsurarea rezistenței de dispersie a prizei etc.
5. Alte sfaturi utile:
– Pentru electrocasnicele mici din bucătărie, e de preferat să instalezi mai multe prize alăturate, decât să folosești prelungitoare;
– Gândește-te de două ori unde amplasezi prizele – chiar dacă îți dorești să nu fie prea vizibile, important e să fie la îndemână.
– Alege doar materiale de calitate pentru instalația electrică, e o investiție de durată.