Verificari PRAM

VERIFICARI P.R.A.M

1. Ce reprezinta verificarea PRAM?
“PRAM” este prescurtarea cuvintelor “Protectie prin Relee Automatizare si Masura”.

Legislația privind verificarea PRAM
Conform legislației în vigoare, se prevede obligativitatea efectuării verificării PRAM a instalației electrice de către utilizatorul acesteia.

Verificarea PRAM a prizelor de pmânt și a continuității nulului de protecție pentru prizele monofazate sau trifazate se va face în conformitate cu legislația în vigoare cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, respectiv Legea nr. 319/2006, HG 1425/2006 și HG 1146/2006 cu completările ulterioare și a standardelelor legale privind protecția împotriva riscurilor de producere de scurt circuit, electrocutări și degradări ale echipamentelor electrice și electronice, normele STAS 12604/4-89 si STAS 12604/5-90 si DGPSI 004/2001 cu privire la reducerea riscurilor de producere a incendiilor generate de încărcări electrostatice.

2. Tipul de verificari efectuate cu ajutorul masuratorilor PRAM

-Verificarea rezistenței de dispersie a prizelor de pământ
-Verificarea continuității electrice a conductorului de protecție la centura de împământare pentru: prize, utilaje și tablouri electrice de distribuție
-Masurarea rezistentei de izolatie pentru: cabluri, motoare, transformatoare etc.
-Verificări ale rezistențelor de contact
-Verificarea contactelor electrice pentru instalații industriale sau non-casnice
-Verificări transformatoare electrice
-Verificări relee de protecție ale întrerupătoarelor electrice de medie și joasă tensiune
-Verificarea non-invazivă a echipamentelor și cablurilor electrice cu ajutorul camerei de termoviziune

3.Ce presupun ca si procedura masuratorile PRAM

*VERIFICAREA VIZUALA de catre electricianul nostru autorizat ANRE
*Aceasta prima etapa are ca scop deplasarea electricianului autorizat ANRE pentru constatare si verificarea instalatiei electrice.

**Obligativitatea verificării PRAM
Măsurarea valorii de dispersie pentru prizele de pământ se efectuează de 2 ori pe an, de preferabil în două sezoane diferite, la distanță de 6 luni, cu sol uscat și cu sol umed, pentru a avea valori diferite de comparație. Valoarea masurată cu aparate omologate trebuie să fie cuprinsă între 0 și 4 ohmi, respectiv între 0 și 1 ohm pentru prizele de pământ ale paratrăsnetelor.

În cazul verificării continuității nulului de protecție la prize monofazate sau trifazate, aceasta se realizează o dată pe an, exceptând cazul în care la punctul de lucru sau la sediul societății comerciale se utilizează substanțe inflamabile, solvenți, substanțe explozive sau se lucrează sub tensiune în mediu umed, când este necesară efectuarea verificării PRAM de 2 ori pe an, datorită riscului crescut de incendiu sau electrocutare a personalului angajat.

4.Tipuri de verificări PRAM

Exista două tipuri de verificări PRAM, în funcție de periodicitatea la care se efectuează acestea, și anume:

-verificări PRAM ce se efectuează înainte de punerea sub tensiune a instalației electrice, respectiv verificarea rezistenței de izolație a conductoarelor electrice.
-verificări periodice – o dată la 6 luni sau anuale, verificări ce se pot efectua cu instalația electrică în funcțiune, în sarcină.

Call Now Button